10 pedagogische tips
voor ouders tijdens lockdown
Op 14 december 2020 kondigde premier Mark Rutte een nieuwe lockdown aan tot en met 19 januari 2021. Daarin gaf hij o.a. aan dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, ook tijdens de feestdagen. Daarnaast blijft thuiswerken de norm, tenzij dat het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan. Ook sluiten in het basis- en voortgezet onderwijs, evenals instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs.
Dit betekent, net als eerder dit jaar, dat veel ouders en kinderen voor een periode van minimaal 5 weken thuis in een lockdown komen te zitten. Voor heel veel ouders (en ook kinderen) is dit een uitdaging. Daarom geef ik hieronder 10 tips voor ouders hoe om te gaan met hun (kind)eren tijdens deze lockdown.
1) Informeer je kind kort en duidelijk
Het zijn onduidelijke en onzekere tijden. Zorg voor duidelijk en rust door je kind kort en duidelijk uit leggen wat deze lockdown inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn. Let daarbij op je taalgebruik in de communicatie met je kind. Probeer zo neutraal mogelijk te zijn en vermijd teveel negatieve bewoordingen.
2) Reguleer informatie
Vermijd een overload aan informatie voor je kind, via TV, social media en internet. Probeer te reguleren welke informatie tot je kind komt en praat hierover met hem/haar, met name ook over de context en wat het betekent, zodat je kind een genuanceerd beeld kan vormen. Praat ook over dingen die wel goed gaan in de wereld.
3) Blijf praten met elkaar
Het informeren van je kind alleen is niet voldoende. Blijf ook de komende dagen en weken met je kind praten over het coronavirus en de lockdown, maar ook over andere zaken. Laat je kind vragen stellen en probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
4) Inzicht in wederzijdse verwachtingen
De huidige situatie is een nieuwe situatie, voor iedereen. Het is belangrijke om met je partner en je kind af te stemmen wat je van elkaar kan en mag verwachten. Praat hierover met elkaar, maak een plan, wees flexibel en geef ook je grenzen aan. Wees vooral mild voor jezelf als ouder en anderen.
5) Creëer structuur
Structuur is belangrijk voor je kind; het geeft duidelijkheid en voorspelbaarheid. Voor de huidige maatregelen, was je kind een structuur gewend. Probeer waar mogelijk deze structuur zoveel mogelijk te hanteren. Maak een week- en dagplanning met je kind die haalbaar en hanteerbaar is, voor jou én je kind. Zorg dus voor een planning met ritme én afwisseling; zorg voor voldoende momenten dat je kind zelfstandig kan beslissen wat te doen.
6) Laat je kind meedenken en helpen
Over het algemeen vinden kinderen het leuk om te helpen en mee te denken met hun ouders. Ook zijn zij meer geneigd mee te werken aan activiteiten en afspraken, waarbij ze betrokken zijn. Denk hierbij voorbeeld aan structuur/dagplanning, activiteiten en regels. Betrek je kind dus hierbij!
7) Blijf verbinden
Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Door de huidige maatregelen en situatie lijken sociale contacten ineens onderbroken. Laat je kind op andere manieren contact houden met klasgenoten, vrienden en familie. Dit kan bijvoorbeeld via Skype, Facetime of op andere manieren. Blijf ook de verbinding aangaan met je eigen kind en zorg voor voldoende quality time. Ook voor jezelf en je partner!
8) Stimuleer beweging
Beweging is goed voor jong en oud. Zorg daarom voor voldoende beweging binnen- en buitenshuis. Speel samen in de achtertuin, op zolder of ga samen met je kind naar een rustig natuurgebied. Probeer dagelijks 30 minuten tot een uur te bewegen.
9) Vraag en bied hulp
De huidige situatie gaat voor veel mensen gepaard met een hoop uitdagingen en doet een beroep op hun creativiteit en oplossingsvermogen. Gelukkig hoef je als ouder niet alles zelf uit te vinden. Vraag aan anderen hoe zij met de huidige situatie omgaan en leer van elkaar. Probeer je netwerk zo goed mogelijk in te zetten en te ondersteunen waar mogelijk.
10) Zorg goed voor jezelf
Als ouder zijnde, ben je ontzettend belangrijk voor je kind en je gezin. Je bent vaak diegene die alles aanstuurt en het gezin draaiende houdt. In de huidige situatie wordt er meer dan anders een beroep op je gedaan. Zorg daarom extra goed voor jezelf, zodat je eigen welzijn en welbevinden niet in gevaar komt. Sta hier dus even goed bij stil. Wat betekent deze situatie voor jou als persoon en in de rol als ouder? Wat vraagt deze situatie van jou? Hoe kan jij in deze situatie toch goed voor jezelf zorgen? Hoe ga je hieraan vorm geven in de komende periode?
10) Zorg goed voor jezelf
Ten slotte. Over het algemeen kunnen kinderen goed omgaan met veranderingen en zij in staat om zich goed aan te passen. Vertrouw daarop als ouder. Mocht je toch moeilijkheden ervaren en behoefte hebben aan ondersteuning; ik sta graag voor je klaar.
Tip voor kinderen: 7 gezelschapsspellen om online met vrienden te doen!
Tot zover mijn 10 pedagogische tips voor ouders tijdens lockdown. Wist je dat ik ook een blog heb geschreven over gezelschapsspellen voor kinderen om online te kunnen spelen met vrienden?
Geschreven door Freek Liekens
Pedagoog & ReAttach therapeut.
Gespecialiseerd in complexe pedagogische vraagstukken.