5 handige tips
voor ouders
als je kind
gepest wordt

Zondag 19 april 2020, is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Tijdens deze dag wordt bewust stilgestaan bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders.
 
In Nederland wordt 20% van de kinderen gepest. Daarnaast zijn veel kinderen als “meeloper” betrokken bij pesten. Kinderen die worden gepest, krijgen vaak last van klachten, zoals slapeloosheid, buikpijn, hoofdpijn en bedplassen. Daarnaast heeft de afgelopen jaren online pestgedrag een enorme toevlucht genomen. Ruim 5% van de internetgebruikers tussen de 12 en 25 jaar zegt in 2018 weleens online gepest, gestalkt of bedreigd te zijn. Meisjes hebben hier twee keer zo vaak mee te maken dan jongens (Centraal Bureau voor Statistiek, 2020).
 
Wat kun je als ouder/opvoeder doen, als je kind slachtoffer is van pestgedrag? Deze 5 handige tips helpen je wellicht op weg:

1) Creëer een veilige relatie en klimaat

Voor veel kinderen is het een enorme stap om pestgedrag bespreekbaar te maken. Zorg daarom dat je kind zich gezien, gehoord en daardoor zich ook veilig voelt. Als je kind zijn/haar verhaal doet, luister dan zonder oordelen, heftige emoties en leg de schuld niet bij hem of haar neer. Er zijn geen goede redenen om gepest te worden. Stel open vragen en probeer een duidelijk beeld te krijgen van de situatie.

2) Bespreek samen de aanpak

Bespreek met je kind welke stappen er ondernomen gaan worden om het pesten te stoppen. Geef je kind vertrouwen en zet geen stappen waar je kind niet mee akkoord gaat. Doe je dit wel, dan voelt je kind dat hij/zij je niet kan vertrouwen. Stap daarom niet zonder overleg af op de leraar, de pester(s) of hun ouder(s).

3) Houd samen een logboek bij

Houd samen een logboek bij met daarin wie wanneer pest, op welke manier, enz. Op deze manier houd je het onderwerp “pesten” bespreekbaar en behoud je overzicht over de ontwikkeling van de situatie van je kind.

4) Versterk je kind

Als ouder kun je je kind helpen om weerbaarder te worden. Je kunt samen situaties naspelen en je kind daarbij leren op een rustige manier hoe met pestgedrag om te gaan. Er zijn ook verschillende weerbaarheidstrainingen te volgen, zoals de Kanjertraining. Zoek samen met je kind naar omgevingen, hobby’s en sporten waar hij/zij zich veilig en prettig voelt en positieve ervaringen op kan doen, zodat zijn/haar zelfvertrouwen vergroot wordt.

5) Straal vertrouwen uit

Het kan enorm hartverscheurend zijn om je kind te zien lijden onder het pestgedrag van anderen. Het liefst zou je je kind willen afschermen en daardoor beschermen. Pesters geven daar niets om; sterker nog, je maakt je kind extra kwetsbaar. Beter is om samen met je kind de afgesproken aanpak te volgen. Probeer ondertussen het normale leven zoveel mogelijk op te pakken en daarmee door te gaan. Straal vertrouwen uit en geef je kind dit ook mee. Niet alle kinderen en andere mensen zijn pesters; gelukkig is het merendeel van de mensen aardig.

Wil je meer informatie over online pesten? Mediawijsheid heeft hierover een goed artikel geschreven.

 

Geschreven door Freek Liekens

Pedagoog & ReAttach therapeut.

Gespecialiseerd in complexe pedagogische vraagstukken.